Białko jest wielkocząsteczkowym związkiem organicznym składających się z aminokwasów, które połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi. Obecnie został przyjęty podział na aminokwasy:
Białko jako jeden z makroskładników pokarmowych, warunkuje odpowiednią regenerację uszkodzonych tkanek powstałych podczas wysiłku fizycznego np. podczas treningu EMS, oraz wpływa na prawidłowy rozwój organizmu. Degradacja białek organizmu ludzkiego jest ciągle odnawiana w tak zwanym procesie turnover. Dzienne utrata białek to ok. 30-40 g. Aby zapewnić sobie odpowiednie funkcjonowanie i możliwości adaptacyjne podczas aktywności fizycznej, należy dostarczyć prawidłową podaż białka, w zależności od swojego zapotrzebowania energetycznego. Kluczowe jest zdefiniowanie swojego celu treningowego, bowiem ustalenie dziennych limitów jest indywidualną kwestią i zależy od wieku, płci, rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej i jej intensywności.
Według obecnych rekomendacji przyjęcie wraz z dietą 1,2-1,6 g/kg m.c białka w dyscyplinach siłowych i wytrzymałościowych jest odpowiednie dla zapewnienia właściwej regeneracji. Natomiast osoby, które trenują np. siłowo i ich plany treningowe skierowane są na przyrost masy mięśniowej, mogą zwiększyć przyjmowaną ilość białka 2,0g/kg m.c. Jest to w pełni bezpieczne i wpływa pozytywnie na adaptacje do wzmożonego wysiłku podczas treningu EMS.
Budowa masy mięśniowej wymaga precyzyjnie zaplanowanego planu treningowego oraz ustalenia dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Źródła „białka na masie”, powinny być wybierane, zgodnie z własnymi preferencjami. Białka pochodzenia odzwierzęcego posiadają większą wartość odżywczą i są odpowiednie w procesie syntezy włókien mięśniowych. Jedno z badań pokazuje, że konsumpcja wołowiny mocniej nasila syntezę białek mięśniowych w porównaniu np. z soją. Natomiast wegetarianie, lub weganie mają możliwość uzyskania przyrostów w postaci beztłuszczowej tkanki mięśniowej, korzystając z produktów roślinnych w prawidłowych kompozycjach. Okazuje się, że nie zauważa się znacznych różnic w wynikach osób jedzących produkty zwierzęce i roślinne. W przypadku osób będących na diecie roślinnej warto zadbać o odpowiednią podaż białka z różnych źródeł, aby zbilansować występujące braki w aminokwasach. Większość produktów roślinnych jest niedoborowa w niektóre związki, a ich prawidłowe połączenia np. kaszy gryczanej z soją spowoduje, że białko będzie pełnowartościowe.
Okres budowy masy mięśniowej, podobnie jak w przypadku redukcji czy bilansu 0, wiąże się z odpowiednio zbilansowaną dietą. Należy precyzyjnie ustalić dobowe zapotrzebowanie kaloryczne, uwzględniając kilka czynników oraz wprowadzić aktywność fizyczną, która będzie się wiązała ze zwiększeniem wydatku energetycznego oraz przyczyni się do wzrostu włókien mięśniowych. Pamiętając przy tym, aby trening sprawiał nam przyjemność jak np. trening EMS, będący ciekawą alternatywą w czasach, kiedy nie mamy możliwości aktywnego trenowania na siłowniach.
Jesteś zainteresowany treningiem EMS? Działamy w następujących miejscowościach: