Odpowiednio zaplanowana strategia żywieniowa jest kluczem do zwiększenia zdolności wysiłkowych organizmu. Racjonalnie zbilansowana dieta, uwzględniająca płeć, wiek, rodzaj aktywności fizycznej, jej intensywność i stan zdrowia pozwoli na osiągnięcie zamierzonych efektów. Każde postępowanie dietetyczne powinno być indywidualnie dostosowane do preferencji, uwzględniając wydatek energetyczny podczas wysiłku fizycznego, zapotrzebowanie na płyny, składniki mineralne, witaminy czy antyoksydanty. Organizm jako główny substrat do przemian metabolicznych – wytwarzania ATP podczas treningu EMS, wykorzystuje węglowodany, które odgrywają najistotniejszą rolę w przygotowaniu do takiej formy aktywności.
W organizmie człowieka węglowodany występują w formie glukozy, która krąży we krwi, bądź jest magazynowana w formie glikogenu w mięśniach i wątrobie. Zgromadzone zapasy pozwalają na wykonanie od 60-90 minut intensywnego treningu. Odpowiednio wysokie spożycie tego składnika zapewnia zwiększenie zgromadzonych zapasów glikogenu do 40 %. Szacuje się, że ich ilość jest na poziomie ok. 1600-2000 kcal. Są głównym źródłem energii dla ośrodkowego układu nerwowego oraz pracujących mięśni. Normy spożycia węglowodanów w sporcie są rozbieżne i zaczynają się od 3g12g/kg m.c. W całodziennej racji pokarmowej powinny stanowić od 45 – 65 % zapotrzebowania energetycznego. Kwestie doboru odpowiedniej ilości, rodzaju oraz czas spożycia, są związane z intensywnością wykonywanego treningu oraz indywidualnymi preferencjami osoby trenującej.
Podaż pełnowartościowego białka przed treningiem wpływa na obecność aminokwasów we krwi po zakończeniu ćwiczeń. Ma to bezpośredni wpływ na reakcje anaboliczne i szybszą syntezę nowych białek mięśniowych. W posiłku przedtreningowym ilość spożytego białka powinna być indywidualnie dostosowana zgodnie z przyjętymi normami od ok. 1,2g/kg m.c. do 2,0 g.kg m.c. Uznaje się, że górna granica jest optymalna dla zapewnienia prawidłowej budowy czy regeneracji masy mięśniowej.
Z jednej cząsteczki kwasu tłuszczowego organizm uzyskuje do 200 cząsteczek ATP. Jednak proces metabolizmu tłuszczów zachodzi jedynie w warunkach tlenowych, gdy potrzeby energetyczne organizmu są stosunkowo małe. W posiłku przedtreningowym należy je uwzględnić podobnie jak białko, zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem organizmu. Ograniczeniu powinny ulec kwasy tłuszczowe nasycone. Zgodnie z obecnymi rekomendacjami ich ilość nie powinna przekraczać 10% uzyskiwanej energii w całodziennej racji pokarmowej. W wyborze, należy zwrócić uwagę na jednonienasycone lub wielonienasycone kwasy tłuszczowe. MCT – średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe wydają się być odpowiednim wyborem w posiłku przedtreningowym ze względu na szybki proces trawienia.
Najważniejszą kwestią, która dotyczy kompozycji posiłku przed wykonanym treningiem EMS jest przede wszystkim odpowiedni dobór i ilość makroskładników, co tyczy się również pozostałych dań, wchodzących w skład całodziennej racji pokarmowej. Różnica klaruje się na poziomie wchłaniania, trawienia oraz możliwości wygenerowania energii do wysiłku.
Posiłek przed treningiem EMS powinien być:
Jesteś zainteresowany treningiem EMS? Działamy w następujących miejscowościach: