Nie od dzisiaj wiadomo, że żywienie jest nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia. Poza tym, że wraz z aktywnością fizyczną pomaga nam osiągnąć wymarzoną sylwetkę, to także wspomaga odporność, chroni przed wieloma chorobami i schorzeniami, a także odmładza i dodaje witalności. Coraz głośniej mówi się o tzw. superfoods. Niektórzy uważają, że to tylko moda, inni świadomie włączają je do swojej diety. Temu tematowi warto przyjrzeć się z bliska.

CO TO JEST SUPERFOODS?

To żywność pochodzenia naturalnego, nie przetworzona, zawierająca mnóstwo wartości odżywczych począwszy od witamin i minerałów skończywszy na błonniku czy przeciwutleniaczach. 

Żyjemy w czasach, w których najłatwiej sięgnąć nam po gotowe suplementy uzupełniające ewentualne niedobory w organizmie. Nie doceniamy mocy pożywienia, które powinno być podstawą prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Suplementy mogą stanowić tylko dodatek.

SUPERFOODS - PRZYKŁADY

Na co dzień otaczamy się wieloma superfoods, tylko nie myślimy o nich w takich kategoriach. Oto niektóre z nich:

* NASIONA CHIA - zawierają dużo żelaza, wapnia, kwasów omega-3 oraz błonnika, obniżają poziom “złego cholesterolu”.

* SPIRULINA (algi) - posiada mnóstwo witamin z grupy B, ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwdziała namnażaniu się wolnych rodników), ze względu na dużą zawartość białka jest dobrym zamiennikiem mięsa.

* KAKAO - ma dużo magnezu i to tym głównie się wyróżnia, oprócz tego posiada sporo żelaza, cynku i fosforu, wspomaga procesy zapamiętywania oraz łagodzi stres.

* KOMOSA RYŻOWA - spośród innych zbóż przoduje pod względem zawartości żelaza oraz ma spore ilości roślinnego białka, zatem świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

POLSKIE SUPERFOODS

Jeśli niektóre z powyższych produktów brzmią dla Was egzotycznie, to należy wiedzieć, że w Polsce także mamy swoje często niedoceniane superfoods:

* SIEMIĘ LNIANE - jest tańsze niż wyżej wymienione nasiona chia. Zawiera mnóstwo błonnika oraz kwasów omega-3, chroni śluzówkę żołądka przed podrażnieniami - warto pić napar z siemienia codziennie rano na czczo.

* ORZECHY WŁOSKIE - świetnie wpływają na skórę dzięki połączeniu witaminy E i cynku, oprócz tego mają wiele fosforu, żelaza i wapnia.

* SOK Z BURAKA - dzięki zawartości betaniny jest mocnym przeciwutleniaczem opóźniającym procesy starzenia, wspomaga również odporność i coraz częściej zalecany jest przed treningiem, także treningiem EMS, aby poprawić wydolność i proces spalania tkanki tłuszczowej.

* NASIONA DYNI - warto jeść je ze względu na duże dawki magnezu i witaminy E, wspomagają układ immunologiczny i działają przeciwzapalnie.

PODSUMOWANIE

Superfoods to nie fikcja. Jest ich mnóstwo i dlatego warto zwrócić na nie uwagę robiąc zakupy spożywcze. Tym bardziej, że są ogólnodostępne. Zwłaszcza nasze polskie superfoods, które często nie są doceniane. Włączanie ich do odpowiednio zbilansowanej diety na pewno przyniesie naszemu organizmowi wiele zalet, które oprócz poprawy zdrowia przyczynią się do naszych efektów treningu EMS i dodadzą energii ułatwiając podtrzymanie aktywności fizycznej w codziennym życiu.


Jesteś zainteresowany treningiem EMS? Działamy w następujących miejscowościach: