1. Co to antyoksydanty?
Antyoksydanty czyli inaczej przeciwutleniacze lub antyutleniacze, stanowią grupę związków chemicznych, której głównym zadaniem jest walka z wolnymi rodnikami tlenowymi. Są niejednorodną grupą substancji, która w niskich stężeniach wykazuje działanie antyoksydacyjne. Pełnią bardzo ważną funkcję w utrzymaniu zdrowia i spowalnianiu procesów starzenia się. Ich głównym zadaniem jest naprawianie szkód wywołanych przez środowisko lub  nieodpowiednie odżywianie. Zadaniem antyoksydantów jest:

  •  uczestniczenie w procesach ich neutralizacji,
  • zapobieganie tworzenia się nadmiaru wolnych rodników,
  •  usuwanie uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki,
  •  pobudzanie systemów przeciwutleniających komórek ciała

Bardzo ważne jest, by dbać o urozmaiconą dietę bogatą w warzywa i owoce, unikać tytoniu i rozważyć dodatkową suplementację antyoksydantami.
Duże dawki suplementów antyoksydacyjnych mogą szkodzić adaptacji do treningu! Dlatego warto pamiętać ‚że odpowiednio zbilansowana dieta ma bardzo duże znaczenie dla osiągania celów treningowych oraz polepszenia regeneracji powysiłkowej na przykład po treningu EMS lub bieganiu bądź treningu siłowym.

2. Co zawiera antyoksydanty?

Spożywanie odpowiedniej ilości antyoksydantów wzmacnia odporność.Należy spożywać każdego dnia przynajmniej dwa posiłki składające się ze świeżych warzyw i owoców. Regularne dostarczanie przeciwutleniaczy wspomaga naturalne mechanizmy ochronne organizmu oraz pozwala zachować zdrowie i urodę na długie lata.
Co zawiera antyoksydanty:

  • prowitamina A :
    dynia, morela, papryka czerwona, papaja,natka pietruszki, szczaw, szpinak, sałata, pomidor, słodkie ziemniaki,marchew,
  • witamina E:
     olej słonecznikowy,migdały,orzechy,ryby,otręby,mleko,drób, szpinak, papryka, pomidory, brokuły.
  • witamina C:
    nać pietruszki, szpinak,brokuły,papryka„ brukselka, kalafior, rzodkiewka, kalarepa, buraki,marchew, fasolka szparagowa
  • selen:
    orzech brazylijski, grzyby,cebula,łuskane ziarna pszenicy, ryż,czosnek,jaja kurze
  • cynk:
    ostrygi, produkty zbożowe z pełnego przemiału, wątróbka, kraby,podroby, mięso,sery żółte, ryby, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce, jaja,
  • polifenole:
     czerwone wino, herbata( zielona, czerwona oraz biała).
  • witamina A:
    nabiał, tłuste morskie ryby, żółte owoce, żółtka jaj,ciemnozielone i żółte warzywa,masło,

3. Antyoksydanty a trening

Regularne ćwiczenia o umiarkowanej intensywności takiej jak np. dynamiczny chód bądź jazdę na rowerze, szybki taniec, aqua aerobik mają pozytywny wpływ na trening oksydacyjny. Stres oksydacyjny u sportowców w spoczynku jest niższy niż u osób prowadzący siedzący tryb życia. Intensywny trening taki jak np. trening EMS na Warszawskim Mokotowie lub długa jazda na rowerze bądź biegi ciągnie za sobą równie intensywną produkcję wolnych rodników tlenowych i azotowych. Te zaś wywołują uszkodzenia tkanki mięśniowej co powoduje wydłużenie regeneracji. Dlatego tak istotne jest aby zadbać o swoją dietę, ponieważ wspomaga ona procesy regeneracji powysiłkowej. Suplementy podczas intensywnego treningu mają uzupełniać dietę a nie ją zastępować . Pamiętaj,że aktywne życie nie umożliwia przygotowywania w pełni zbilansowanych posiłków.Jeśli jest Ci ciężko dostarczyć z dietą wszystkie konieczne składniki dla prawidłowego funkcjonowania bądź zauważasz, że spożywasz mało owoców i warzyw. Warto w takiej sytuacji zastosować przemyślaną suplementację na podstawie swoich indywidualnych wyników badań.


Podsumowanie
Antyoksydanty pomagają w profilaktyce chorób cywilizacyjnych oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu jednak nie możemy zapomnieć o tym aby :

  • jeść różnorodnie aby dostarczać niezbędne składniki odżywcze do organizmu
  • najlepiej jeść potrawy gotowane
  • pamiętać o warzywach i owocach
  • nie zapominać o regularnej aktywności  fizycznej  takiej jak np. jazda na rowerze bądź trening ems.

Jesteś zainteresowany treningiem EMS? Działamy w następujących miejscowościach: